подготвен

подготвен
прил. - готов, приготвен, натъкмен
прил. - обучен, упражнен
прил. - зрял, назрял, пригоден
прил. - квалифициран, с необходимия ценз, компетентен
прил. - вещ, способен, сведущ
прил. - трениран, дипломиран

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • добре подготвен — словосъч. квалифициран, талантлив, изкусен, вещ …   Български синонимен речник

  • предварително подготвен — словосъч. преднамерен, грижливо обмислен, умишлен …   Български синонимен речник

  • вещ — прил. опитен, изкусен, майсторски, специалист, сръчен, кадърен, похватен, умел, способен, ловък, практичен същ. предмет, нещо, обект прил. добре подготвен, квалифициран, талантлив прил. компетентен, подготвен, сведущ прил. прозорлив, хитър, лукав …   Български синонимен речник

  • квалифициран — прил. качествен, добър прил. окачествен, охарактеризиран прил. подготвен, обучен прил. добре подготвен, талантлив, изкусен, вещ прил. трениран, дипломиран прил. редовен, професионален, на постоянна служба …   Български синонимен речник

  • азар — (тур hazir) готов, подготвен …   Macedonian dictionary

  • анастатичен — (грч anastatikos) 1. што го одведува она што е нездраво, 2. што подмладува, што обновува, 3. преносен, 4. подготвен за ново издание на книга со помошта на фотографирање на поранешниот текст …   Macedonian dictionary

  • декокт — (лат. decoquere) фарм. воден екстракт од растителни дроги подготвен со греење на водена пара, одвар се употребува како напивка за лекување …   Macedonian dictionary

  • епигамија — (грч. epigamos подготвен за брак) 1. зоол. појава кај некои животни да добиваат поизразити бои во времето пред спарувањето, свадбено китење 2. брак меѓу лица со различна државна припадност …   Macedonian dictionary

  • идеен — (грч. idea) 1. што постои само како идеја, мислен, замислен, што постои само во мислите нереален, нестварен 2. предан на идејата, уверен, подготвен на жртва за идејата …   Macedonian dictionary

  • инсинуантен — (лат. insinuans) 1. злобен, подготвен за измама, за клевета, за подметнување, желен да подметне некому нешто 2. клеветнички алузивен …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”